Пазарът на труда затвори 2017 с изненадващо добри резултати

Остарялото трудово законодателство се превръща обаче във все по-сериозна пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Изминалата 2017 година приключва с изненадващо добри резултати за пазара на труда - рекордно висока заетост и почти рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с добри темпове. Липсата на работна ръка се оказа основният дефицит, което се превръща в риск не само за трудовия пазар, но и за новите инвестиции и за икономиката като цяло.

Ефектите от посочените фактори не закъсняват - наличната работна ръка става все по-взискателна към работодателите и упражнява натиск за покачване на доходите. Бизнесът от своя страна има да наваксва по отношение на осъзнаването на ползите от отказ от традиционното работно място и предимствата на дистанционната работа.

Като цяло пазарът на труда през 2017 година продължи да създава работни места, безработицата в страната падна до нива под 6%, което е рекордно ниско равнище за последните осем години, доходите тръгнаха нагоре. В същото време остарялото трудово законодателство се превръща във все по-сериозна пречка в контекста на дигитализацията и новите технологии, които навлизат на трудовия пазар.

2017 година показа, че ако досега конкурентоспособността на фирмите се измерваше с тяхното технологично обновление, тя вече ще се измерва с възможностите на компаниите да дават търсените работни заплати. Предприятията, които не могат да генерират достатъчно добри печалби, няма да могат да си осигурят работна сила.

Липсата на подходящи специалисти вече потиска реалните възможности на икономиката - фирми отказват или бавят поръчки заради недостиг на трудови ресурси, а 35% от промишлените предприятия определят именно този недостиг като фактор ограничаващ разширяването на производството им, посочва икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини