2018 легализира канабиса в Калифорния

Щатът разреши продажбата на марихуана с цел развлечение

Оранжерия на марихуана на Canopy Growth Corp. в Смитфол, Онтарио, Канада. 19 декемви 2017. Photographer: Chris Roussakis/Bloomberg Оранжерия на марихуана на Canopy Growth Corp. в Смитфол, Онтарио, Канада. 19 декемви 2017. Photographer: Chris Roussakis/Bloomberg

Калифорния се събуди на 1 януари 2018, за да открие опашки, извити пред магазините за марихуана, съобщи Bloomberg.

Щатът разрешава покупката на канабис с цел развлечение две десетилетия след като разреши употребата му за медицински цели.

66-годишният Джеф Дикин, жена му Мери и кучето им са чакали на опашка цяла нощ, за да бъдат първи сред общо около 100 души в 6ч. сутринта, когато отваря диспансерът Harborside в Окланд.

„Толкова отдавна хората и аз не сме могли да отидем някъде, където да се чувстваме сигурни и да можем да получим нещо добро, без да се крием“, каза Дикин. „Много е важно за всички“.

Световният конгрес за канабис. Лос Анджелис, 14 септември 2017. Photographer: Dania Maxwell/Bloomberg.

Най-гъстонаселеният американски щат стана поредният, който разреши пушенето на марихуана за развлечение, въпреки че федералните власти продължават да класифицират тревата като контролирано вещество, подобно на хероина и LSD.

Ценоразпис в MedMar Health Center. Сан Хосе, Калифорния. 2013. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg.

Поне първоначално откриването на магазин за не-медицинска марихуана в Калифорния няма да бъде лесно. Едва 90 компании са получили лиценз да отворят на 1 януари. Те са концентрирани главно в Сан Диего, Санта Крус, района на залива на Сан Франциско и Палм Спрингс.

Лос Анджелис и Сан Франциско са сред градовете, където няма да се продава веднага марихуана за развлечение, защото местните регулатори не са одобрили навреме издаването на нужните лицензи.

MedMar Health Center. Сан Хосе, Калифорния. 2013. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg.

Фресно, Бейкърсфийлд и Ривърсайд са сред общините, където бе въведена забрана за продажба на канабис за развлечение.

Властите в Лос Анджелис обявиха в края на декември, че градът няма да приемат заявления за издаване на лиценз до 3 януари и че срокът за издаване ще бъде няколко седмици.

Междувременно адвокати, съветващи група градски диспансери решиха, че фирмите могат да продължат законно да продават медицинска марихуана като колективи, докато получат местни и щатски лицензи по новата система, каза Джаред Кило от United Cannabis Business Association.

В момента в 29 американски щата има закони, позволяващи продажба на канабис за медицински цели.

Джон Бент проверява растенията в оранжерията в Уинипег, Манитоба, Канада. 12 юли 2017. Photographer: Trevor Hagan/Bloomberg.

Първоначално магазините ще могат да продават канабис без пълен контрол. Но постепенно щатът Калифорния ще настоява за тестове за силата на растението и използването на пестициди.

През 2016 щатът е произвел 5800 тона марихуана и 80% от нея е била нелегално изнесена от Калифорния според доклад на ERA Economics, екологична и земеделска консултантска компания. Само една четвърт от това количество е било продадено за медицински цели.

Черният пазар в САЩ се очаква да продължи да расте, особено след като данъците и  таксите повишат разходите за продажба с до 70%.

Връх на растение в оранжерията на KannaSwiss GmbH край Керзерс, Швейцария. hotographer: Stefan Wermuth/Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини