Пучдемон: Рахой да признае резултатите от референдума

На 21 декември каталунците са показали демократична зрялост, заяви Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Карлес Пучдемон. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Пучдемон призова испанския премиер да признае изборната победа на сепаратистите. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон призова испанския премиер Мариано Рахой да признае изборната победа на сепаратистите и да започне преговори с тях за решаване на кризата в Каталуня, съобщи БНР, позовавайки се на световните агенции.

Избирателните урни си казаха думата, демокрацията си каза думата. Всички можаха да изразят мнението си. Какво чака още премиерът Рахой, за да признае резултатите, да приеме волята на каталунския народ? - попита Пучдемон. 

В изявление от Брюксел той добави, че на изборите от 21 декември каталунците са показали демократична зрялост и са спечелили правото на Каталуния да стане република.

В петък Рахой призова за по-скорошно формиране на нова каталунска администрация, която да слуша всички каталунци, а не само половината от тях.

Най-много гласове на изборите събра партията "Гражданите", която е за оставане в Испания, но няма достатъчно депутати и съюзници, за да сформира правителство.

От своя страна, партиите, поддържащи независимостта, спечелиха 70 от общо 135 депутатски места, но лидерите им са в изгнание или в ареста.

Последни новини
Още от Новини