Словения ще съди Хърватия

Хърватия не зачита решение на Арбитражния съд в Хага за акваторията на Адриатическо море

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Словения подготвя съдебен иск срещу Хърватия, както и други мерки, след като Хърватия не се подчинява на решението на Международния арбитражен съд за териториалния спор между двете държави. Това обяви словенският външен министър Карл Ерявец във връзка с действията на Хърватия в словенската акватория на Пиранския залив в Адриатическо море. Там вчера се появиха три хърватски риболовни кораба, съпроводени от три полицейски.

И двете страни смятат тази част от залива за своя територия. Любляна се позовава на Международния арбитраж в Хага, който в края на юни взе решение за спорните участъци по границата между двете страни по суша и море.

Хърватия категорично отхвърля това решение и не възнамерява да го изпълнява, защото преди това излезе от арбитража.

"Хърватската полиция нарушава словенския суверенитет. Недопустимо е чуждестранен държавен орган да извършва определи действия в нашето море без разрешение", заяви още Ерявец, цитиран от хърватската информационна агенция ХИНА. 

Словения вече предупреди, че ще глобява хърватските рибари, които традиционно ловят риба в Пиранския залив, затова хърватската полиция ги съпровождаше вчера до средата на акватория, което пък словенската полиция регистрира като инцидент.

Ерявец изтъкна още, че Словения регистрира такива случаи и се подготвя за иск срещу Хърватия в Съда на ЕС, за да докаже, че Загреб не спазва европейското и международното право, както и решението на арбитражния съд. Вече е събран много материал за иска“, каза министърът.

Ерявец предупреди още, че Словения няма да даде съгласието си за влизането на Хърватия в Шенгенската зона и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ако Загреб не признае и не приложи на практика решението на арбитражния съд.

Хърватия влезе в Евросъюза през 2013 година. В същото време тя не членува нито в Еврозоната, нито в Шенгенското споразумение, нито в ОИСР. Хърватското правителство обаче обяви подготовката за присъединяването към тези организации като външнополитически приоритети за 2018.

Последни новини
Още от Новини