Венецуела пуска официална криптовалута до дни

Петро - дигиталната венецуелска валута ще е подкрепена от петрол, газ, злато и диаманти, твърди правителството

Николас Мадуро, президент на Венецуела. Пресконференция в Каракас, Венецуела, 17.10.2017. Снимка: Wil Riera/Bloomberg Николас Мадуро, президент на Венецуела. Пресконференция в Каракас, Венецуела, 17.10.2017. Снимка: Wil Riera/Bloomberg

Венецуела пуска своята криптовалута до дни, като дигиталното "петро" ще бъде подкрепено с 5,3 млрд. барела петрол на стойност 267 млрд. долара, съобщи социалистическото правителство, цитирано от CNBC. Ходът се счита за опит на страната да компенсира дълбоката финансова криза.

Президентът Николас Мадуро изненада мнозина по-рано този месец, като обяви, че страната ще има своя дигитална валута - "петро", която ще бъде подкрепена от петролните, газовите, златните и диамантените резерви на Венецуела.

Въпреки скептицизма на специалистите по криптовалути, които не смятат, че Венецуела разполага с необходимите средства да наложи такава валута, министърът на съобщенията Хорхе Родригес обяви, че първото предлагане на "петро" ще дойде в рамките на няколко дни.

Според Родригес, в подкрепа на валутата са резервите от първите сондажи на блока "Аякучо" в Ориноко.

"Находището съдържа 5,342 млрд. сертифицирани барела петрол. Говорим за подкрепата от 267 млрд. долара", каза Родригес, добавяйки, че това различава "петро" от други криптовалути като Bitcoin.

Венецуелското правителството изглежда се надява, че новото "петро" ще компенсира колапса на националната валута на страната - 97% за една година спрямо долара на черния пазар.

Родригес също се надява да използва "петро"-то като част от механизъм за заплащане на международни доставчици, много от които са спрели да доставят на Венецуела поради неспособността на страната да изплаща дълговете си.

През ноември Венецуела обяви, че спира да плаща дълга си и официално изпадна в неплатежоспособност. Страната поиска да предоговори и разсрочи международните си задължения към кредитори.

Последни новини
Още от Новини