Руски танкери доставяли петрол на Северна Корея

Трансфери на петролни продукти между руски и севернокорейски танкери в открити води в нарушение на санкциите на ООН

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея в нарушение на санкциите, наложени от ООН, пише Investor.bg.

Доставките са били правени по море през септември и октомври. Търговията с петрол и петролни продукти се е осъществявала през трансфери от руските до севернокорейски танкери в открити води. Това е ставало на няколко пъти през годината.

Независим източник потвърждава информацията за трансфера между танкерите, но посочва, че няма доказателства, че руската държава е директно замесена с последните доставки на петролни продукти за Пхенян.

Информацията идва от сателитни снимки и от служби за морско разузнаване. Запознати коментират че не може да бъде направена независима проверка на информацията, макар че сателитните данни, до които има достъп, действително показват "необичайна активност" на корабите, посочени от източниците на агенцията.

Един от тях е "Витяз", за който се твърди, че е осъществил трансфер със севернокорейския Sam Ma 2. Тази информация не може да бъде потвърдена, защото севернокорейският танкер е изключил своя транспондер още през август.

Руското външно министерство и митническите власти в страната отказват коментар на новината. Един от собствениците на морски съд, за който се посочва, че е доставял горивата за Северна Корея, пък отрича да е замесен в подобна дейност.

"Това е много опасно и би било абсолютна лудост", казва Ярослав Гук, собственик на базираната във Владивосток компания"Алиса", оператор на танкера "Витяз".

В петък (29 декември) американският президент Доналд Тръмп критикува Китай, посочвайки, че страната е нарушила санкциите и своите обещания и е доставяла горива за Пхенян. Китайските власти категорично отхвърлиха тези обвинения.

Северна Корея е зависима от вноса на петрол за функционирането на своята икономика, но и се нуждае от гориво за своите програми за разработване на междуконтинентални балистични ракети. САЩ вече заявиха, че тези дейности на страната са заплаха за мира в цяла Азия.

Последни новини
Още от Новини