Инфлацията в Германия с най-бърз темп от 5 години насам

Достигната ли е максималната инфлация на двигателя на ЕС

Берлин. Снимка: Pixabay Берлин. Снимка: Pixabay

Инфлацията в Германия е достигнала най-бърз темп от 5 години през 2017, засилвайки натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да свие програмата си за стимулиране на икономиката. Годишният индекс на потребителските цени в най-голямата европейска икономика тази година е бил средно 1,8 на сто, съобщи днес федералната статистическа служба на Германия.

Тласък за увеличаването на разходите за живот е дало поскъпването на енергията и храните в страната. 

ЕЦБ тази година тази година направи стъпки да започне да свива дългогодишната си схема за стимулиране на икономиката, която трябваше да ускори растежа в еврозоната и да ускори повишението на потребителските цени до целевото равнище от малко под 2 на сто.

Годишната инфлация в Германия през 2016 бе 0,5 на сто. Потребителските цени в момента отчитат най-високото ниво от 2012 година, когато нараснаха с 2 на сто. 

Политици и икономисти от Германия критикуваха ЕЦБ заради политиката й на "евтини пари" и оказват натиск върху институцията да ускори усилията да сложи край на програмата.

През декември инфлацията в Германия е била 1,7 на сто спрямо същия месец на миналата година след 1,8 на сто през ноември.

Последни новини
Още от Новини