Гръцката Energean обмисля IPO, за да търси газ в Израел

С $1,5 млрд ще се разработват газови находища

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Гръцката енергийна компания Energean обмисля листването си на Лондонската фондова борса, за да финансира газовия план на Израел. Планира се разработването на газови находища край бреговете на Израел на стойност $1,5 млрд., съобщава 3e-news.net, позовавайки се на "запознати с въпроса".

Energean, единствената компания в Гърция добиваща петрол, съобщи в изявление, че е в процес на разработване на офшорни полета в Израел - Karish и Tanin и е ангажирана с договаряне и дискусии за финансиране, за да постигне това".

Четири източника, включително три банкови, заявяват, че инвестиционните банки Morgan Stanley и Morgan Stanley съветват фирмата за процеса на първоначалното публично предлагане (IPO).

Банките не направиха коментар.

Ако мениджмънтът избере опцията IPO, листването ще се осъществи през следващата година, въпреки че не е ясно, каква сума ще иска Energean да събере, казаха източници.

Energean, частна проучвателна и добивна фирма, оперираща в Източното Средиземноморие, и частният капиталов фонд Kerogen Capital купиха лицензите за Karish и Tanin от Израелската Delek Group в края на 2016 г. на предварителна цена от $ 40 млн. и $108,5 млн. за условни плащания.

Водена от главния изпълнителен директор Mathios Rigas, Energean очаква да вземе окончателно инвестиционно решение за разработване на полетата, които според оценките съдържат, до края на 2017 г., 2.4 трилиона кубически фута газ. Развитието се очаква да струва 1.3 милиарда до 1.5 милиарда долара, според уебсайта на компанията.

Energean заяви през май, че е подписала договори за доставка от полетата до 23 милиарда кубически метра природен газ за частни израелски електроцентрали.

Листването на енергийни фирми в Лондон през последните три години е спорадично и малко, тъй като понижението на цените на петрола намали интереса на инвеститорите. Но през 2017 г. има осем такива обяви на младия пазар в Лондон, докато през цялата 2016 г. са пет, когато цените на петрола достигат 12-годишното дъно от около 26 долара за барел. Бенчмарк суров Brent през първата десетдневка на ноември се търгува над 62 долара за барел.

Последни новини
Още от Новини