С 30% се срина оценката на Uber

Технологичен коментар на Бойчо Попов в Бизнес старт, 29.12.2017

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В сделката Uber се оценява на общо 48 млрд. долара (40 млрд. евро), което е с около 30% по-нискa оценка от последната такава. За последно Uber бе оценен на близо 70 млрд. долара. Като част от продажбата на акции инвеститорите и служителите разполагаха с рядката възможност да се разделят с дялове от все още непубличната компания.

Ако информацията е вярна, то конкурентът Didi Chuxing може би струва повече от Uber. Китайците набраха наскоро нов свеж капитал при оценка от 56 млрд. долара при последния си кръг на финансиране. Това би отнело от Uber короната на най-скъпия стартъп в света.

Безкрайните скандали през тази година задържаха бързия възход на компанията за споделени пътувания Uber, което, според американски медии, се отразява негативно на стойността на услугата. Японската телекомуникационна компания Softbank е успяла да си осигури сериозен дял в компанията, но при значително намалени цени, съобщиха Bloomberg и Wall Street Journal, цитирани от Investor.bg

Още през август някои големи фонд мениджъри значително обезцениха своите акции в Uber. Една от причините за скептицизма на инвеститорите може да са многобройните скандали в компанията. Обвиненията срещу нея заради спорната ѝ агресивна корпоративна култура варират от сексизъм и дискриминация до кражба на технологии и шпионаж.

В средата на 2017 г. критикуваният съосновател Травис Каланик трябваше да подаде оставка като изпълнителен директор под натиска на инвеститорите. Оттогава в Борда на директорите, където Каланик все още има влияние, избухна битка за влияние. Дали самият той е продал част от акциите си, засега не е ясно.

Инвеститори и служители на Uber са предложили акции, равняващи се на около 20% от компанията, в офертата си за консорциума, ръководен от SoftBank, която оценява Uber на 48 млрд. долара, пише WSJ.

Групата ще придобие малко по-малък дял: самата SoftBank ще притежава около 15% от Uber, а други членове на консорциума ще получат дял от около 3%, казва един от източниците.

Търговото предложение - открита покана за закупуване на акции в частното дружество - изтече в четвъртък по обяд, което означава, че инвеститорите биха могли да променят мнението си, потенциално засягайки окончателния дял от наличните акции.

Като част от сделката SoftBank планира да инвестира около 1,25 млрд. долара в американската компания при последната оценка от около 68 млрд. долара, което е отстъпка и успокоение за съществуващите акционери на Uber, които се притесняват, че сделка с акции при по-ниски цени в търговото предложение може да подкопае стойността на оставащите им залози. SoftBank ще плати общо 7,7 млрд. долара за 15-процентния дял и вложенията си.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини