Додон поиска Милер да намали цената на газа за Молдова

Молдова иска намаление на цената

Игор Додон, президент на Молдова и Алексей Милер, председател на Газпром. Москва, Русия. 27 декември 2017. Снимка: Газпром Игор Додон, президент на Молдова и Алексей Милер, председател на Газпром. Москва, Русия. 27 декември 2017. Снимка: Газпром

Председателят на Газпром Алексей Милер се срещна с президента на Молдова Игор Додон в Москва на 27 декември, съобщи руският производител на сайта си.

Двамата са обсъдили текущи въпроси и доставките на Газпром,  които според съобщението на компанията са „в необходимите обеми”. Тема на срещата беше бъдещият транзит на руски газ през Молдова.

През 2016 руският газов гигант достави на Молдова 3 млрд куб м газ. Договорите за доставка и транзит през територията на Молдова са до края на 2019.

По-рано президентът Додон написа в сайта си във Facebook, че ще потърси шефа на Газпром с молба да намали цената на газа с 10-15%.

Молдова получава газ от Газпром през Молдовагаз – основен доставчик и дружество, в което Газпром държи 50%.

„Цената за Молдова е 175 долара за куб м в момента, а предишни години плащаше по 400 долара за куб м”, написа Додон. „Въпреки че цената на природния газ се понижи близо 2 пъти за Молдова, населението плаща почти 380 долара за хиляда куб м. Необходимо е да се намали цената за крайния потребител”.

 

Президентът на Молдова е в Русия за неформалната среща на страните от ОНД. Той се видя с президента Путин на фона на кризата в отношенията между двете страни, предизвикана от решението на МВнР на Молдова да отзове посланика си от Москва, което президентът Додон не одобри.

Последни новини
Още от Новини