Риад очаква 80% ръст на приходите от петрол до 2023

Вижда ли Саудитска Арабия необходимост от удължаване на съкращенията след 2018

Риад, Саудитска Арабия.  Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия очаква приходите от петрол да се увеличат с около 80% до 2023 и да подкрепят първия бюджетен излишък на кралството за десетилетие, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати с въпроса.

Според 6-годишната програма за балансиране на бюджета, властите в Риад очакват ръстът на цената на петрола и на производството да увеличат приходите от продажба на петрол до 214 млрд долара /тази година наполовина по-малко/, съобщиха източници, помолени да не бъдат назовавани, защото нямат право да споделят информацията публично. Програмата предвижда петролът да стигне 75 долара за барел.

Приходите от непетролни продукти, без печалбата от Публичния инвестиционен фонд /PIF/ би трябвало да се увеличи до 32%.

Властите в Саудитска Арабия очакват увеличение на производството на петрол от средно 10 млн барела на ден тази година до 11,3 млн барела на ден през 2023. За 2020 те прогнозират производство на 10.45 млн барела на ден, съобщават същите източници. МФ не коментира.

Този сценарий може да е сигнал, че най-големият производител на петрол в момента не вижда необходимост от удължаване на съкращенията на производството след 2018, с намаляване на глобалното свръхпредлагане.

Облекчаването на икономиите „би се оказало преждевременно, ако цената на петрола разочарова”, каза Жан-Мишел Салиба, икономист в BofA Merrill Lynch в съобщение от миналата седмица. „Енергийната политика се очаква да остане насочена към подкрепа на ребалансирането на петролния пазар и подкрепа за усилията на правителството да насърчи краткосрочния ръст”.

 

Последни новини
Още от Новини