Кремъл притеснен от разширение на санкциите от САЩ

Русия готви амнистия на капитала

Кремъл и катедралата Василий Блаженни. Москва, Русия. 5 юли 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл и катедралата Василий Блаженни. Москва, Русия. 5 юли 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е разтревожена от евентуално задълбочаване на санкциите на САЩ. Президентът Владимир Путин насърчи богатите руснаци да приберат у дома задграничните си активи, които може да надхвърлят 1 млрд долара, съобщава Bloomberg.

Миналата седмица САЩ добави имената на няколко известни руски бизнесмени в списъка след като ЦИК отказа да регистрира опозиционния лидер Алексей Навални за изборите за президент на 18 март 2018 като се обоснова с факта, че е бил осъждан.

Опозиционният лидер след това призова за бойкот на изборите.

Въпросът със санкциите става все по-важен, защото през август САЩ позволи списъка на санкционираните руски олигарси да се допълва до края на февруари.

Друг въпрос, който предизвиква напрежение в отношенията Русия-САЩ е решението на Вашингтон да продава оръжие на Украйна от декември.

Амнистия

Путин каза пред Съвета на федерацията в понеделник вечерта, че новата програма за амнистия на капиталите е необходима „на фона на чуждестранните ограничения, които вместо да намаляват, се засилват”, според транскрипция на сайта на Кремъл. Това „би трябвало да стимулира връщането на капитали в Русия”, каза президентът, без да уточни колко време ще бъде в сила мярката.

Русия лансира подобна програма по време на пика в кризата в Украйна, което съвпадна със спада на цената на петрола, довел до най-дългата рецесия по време на управлението на Путин.

18-месечната инициатива, резултатите от  която не са обявени „не проработи както се очакваше”, каза финансовият министър Антон Силуанов. За разлика от този план, сега Русия смята да намали данъка от 13% за лица, които връщат бизнес от чужбина, каза говорителят на президента Дмитрий Песков.

„Ние и нашите предприемачи нееднократно сме били изправени пред необосновани и незаконни замразявания на активи”, каза той във вторник.

„Инициативата на президента цели да създаде благоприятни условия за бизнеса, ако иска да използва възможността да рапатрира капитала си”.

 

Подкрепа

Амнистията на капитала през 2018, обявена от президента Путин цели да подкрепи руския бизнес, попаднал под ударите на санкциите, а не да получи бъдещ фискален ефект за бюджета, каза Антон Силуанов, цитиран от РИА Новости.

„Много хора искат да върнат парите си от западни юрисдикции в Русия, включително такива инструменти като нашите еврооблигации”, каза Силуанов.

„Разбира се, би ни се искало да бъдат вложени в преки инвестиции, но все още не сме готови за това”.

 

Последни новини
Още от Новини