Абе иска вдигане на заплатите

3% ръст от 1 април би помогнало на BoJ да постигне целта от 2% инфлация

Шинзо Абе, министър-председател на Япония говори пред федерацията на работодателите в Япония на 26 декември 2017. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Шинзо Абе, министър-председател на Япония говори пред федерацията на работодателите в Япония на 26 декември 2017. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Премиерът на Япония Шинзо Абе призова във вторник компаниите в страната да повишат заплатите с най-малко 3% догодина, съобщи АФП. Абе отново поиска компаниите да подкрепят усилията за окончателното излизане на Япония от периода на дефлация.

„Догодина трябва да консолидираме и подкрепим позитивния икономически цикъл в Япония, за да постигнем дългосрочната си цел за излизане от дефлация”, каза Абе по време на среща с федерацията на японските работодатели.

„За тази цел бих искал да помоля компаниите да увеличат заплатите с 3% или повече през пролетта”.

По данни на правителството заплатите в големите компании на третата икономика в света са се увеличили с над 2% на година от 2014. Ръст от 3% или повече по време на фискалната 2018-2019, която започва на 1 април би помогнала на BoJ да постигне най-после целта си от 2% инфлация.

 

Последни новини
Още от Новини