Кувейт – богатата на петрол страна, която ще внася природен газ

Какви са причините страна от ОПЕК да внася енергия отвън?

Снимка: Martin Divsek/Bloomberg Снимка: Martin Divsek/Bloomberg

Kuwait Petroleum Corp. (KPC) подписа 15-годишна сделка за внос на втечнен природен газ с Royal Dutch Shell Plc.

Това съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Каква е причината богатата на петрол държава да започне внася синьо гориво? По такъв начин петролът се освобождава за износ, като така се помага на страната износител на петрол да отговори на нарастващото вътрешно търсене на енергия, съобщи Bloomberg.

Споразумението за покупко-продажба с Shell International Trading Middle East Ltd. ще започне да се прилага от 2020, обявиха компаниите в неделя.

Shell доставя на Кувейт супер охлажданото гориво от 2010 насам и отказа да каже за какво количество газ става въпрос в новия договор. Докато KPC работи за насърчаване на местното производство на природен газ, Кувейт има "належащо изискване" за осигуряване на доставките на природен газ.

Според запознат източник, пожелал анонимност, договорът ще покрие 2 млн. до 3 млн. кубични метра газ годишно, на цена 11% под бенчмарка сорт Брент.

„Големият проблем за Кувейт е, че изгаря много петрол, по-голямата част от произведената от тях енергия е от петрол, така че вносът на втечнен природен газ за тях е по-евтин и освобождава петрола за износ", коментира Робин Милс, главен изпълнителен директор на базираната в Qamar Energy.

Кувейт иска по-чисти горивни източници на енергия като природния газ, за да намали емисиите и да се подобри качеството на въздуха, се посочва още в изявлението на двете компании.

Последни новини
Още от Новини