Ще успее ли Huawei твърдо да заеме второто място при смартфоните

Марката се превърна в най-сериозния конкурент на Samsung и Apple

| Препоръчан материал
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В края на миналата година Huawei успя да затвърди третото си място при световните производители на смартфони, а към юли месец тази година дори успя да мине Apple и да заеме второто място по данни на Counterpoint Research и няма признаци, че иска да отстъпва. Няма пазар, на който устройствата на китайската компания да не се продават, така че следващите стъпки са насочени нейните смартфони да стават все по-привлекателни за потребителите.

Изоставяйки предишния си бизнес модел, който се състоеше в това да пуска множество евтини смартфони, Huawei успя да се превърне в най-сериозния конкурент на Samsung и Apple, борейки се в техния сегмент на премиум устройства. Към момента производителят може да се радва на изключително добро приемане на смартфоните в Европа, където бележи най-голям ръст, а пазарът, където се сблъсква челно със Samsung и Apple си остава Северна Америка.

И точно в името на тази конкуренция Huawei пусна флагманите си Mate 10, Mate 10 Pro и Mate 10 PORSHE DESIGN, както и олекотената версия Mate 10 Lite. Huawei от доста време инвестира сериозно в изкуствения интелект и резултатът е налице - устройствата са базирани на първия смартфон процесор в света с изкуствен интелект - Kirin 970. Чипът осигурява високата производителност на смартфоните чрез специализиран изчислителен блок, базиран на невронна мрежа, който работи с подобрени алгоритми за машинно обучение, служещи за по-добро изучаване на потребителското поведение. Освен с осемядрен централен процесор, Kirin 970 разполага и с двоен ISP процесор (Image Signal Processor).

Интересното в случая е, че Kirin 970 е платформа, която е отворена за трети страни, т.е. всеки разработчик може да създава нови, базирани на изкуствен интелект приложения. Това разширява потенциала на Huawei, давайки възможност за постоянно увеличаване на предлаганите услуги и решения, достъпни от устройствата.

По отношение на премиум устройствата Huawei залага много на Mate 10 Pro. Смартфонът идва с всички характеристики на най-високия клас - 6-инчов 18:9 OLED дисплей FullView Display, 3D Glass корпус, HUAWEI SuperCharge технология за зареждане на батерията с капацитет от 4000 mAh и базирано на изкуствен интелект управление на разхода. Батерията поддържа бързо зареждане на нисък волтаж от 4.5V/5A, при което устройството се зарежда от 1 до 58% в рамките на 30 минути, показват лабораторните тестове на Huawei. AI стига и до до двойната Leica камера, давайки възможност за автоматично разпознаване на 13 различни сцени и обекти, благодарение на ISP процесора.

Приоритизирането на пазари като Европа и Япония е част стратегията, която компанията следва по отношение покачване на приходите. Още през юли китайският производител обяви, че за първата половина на 2017 г. приходите от потребителския бизнес са близо $15.6 млрд. (36% ръст на годишна база), като продажбите на смартфони са скочили с почти 21% до 73 млн. бройки. Целият бизнес на компанията пък е генерирал общо 42 млрд. долара, което включва и продажбата на обородуване. На конференцията си юли месец Ричард Ю, главен изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group, съобщи, че очаква до края на годината 140-150 млн. продадени устройства и имайки предвид че по данни на компанията те растат най-бързо в Европа - 18% за първото полугодие, не е изненада фокусът към континента ни. Това ще запази и ръста на Huawei, тъй като миналата година продадените устройства са 139 млн, според доклад на IDC.

Но какви са целите на компанията всъщност? Големи. Тя не иска да се задоволи с третото място - поставя си за цел до 2021 г. да спечели първото място, по думите на Ричард Ю. Кое обаче ще ѝ помогне да постигне това, имайки предвид че удря на камък с Щатите, където не успява да влезе дори в топ 10 на продаваните смартфони? Технологичен пробив в безжична 5G мрежа - това е отговорът, който анализатори често дават. Самата 5G мрежа ще бъде почти 1000 пъти по-бърза от 4G и за това залозите са към нея. Huawei безспорно е един от лидерите в изграждането на тази мрежа, а някои от телекомите по света вече са ползвали нейна тестова мрежа - например в края на миналата година финландският Elisa успя да постигне скорост от 1.9 гигабита в секунда точно с мрежа, изградена от Huawei.

Остава да се види дали лоялните потребители ще забележат усилията на компанията и ще са готови да преминат към Android устройство като Mate 10 Pro, с което да го предпочетат пред смартфоните на Samsung, LG и Lenovo, които също се опитват да отнемат част от дяла на Apple.

Последни новини
Още от Новини