Авиолинията София-Одеса бе официално открита

Директните полети ще съдействат за по-активни двустранни икономически връзки

Снимка: Министерство на транспорта Снимка: Министерство на транспорта

Със специален полет беше даден старт на директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от националния превозвач "България Ер", съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това стана възможно благодарение на инициативата на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и с активното съдействие на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов, се посочва в съобщението. 

"Изпълнението на редовни полети между двете държави ще подобри транспортната свързаност, ще укрепи традиционно добрите им отношения, ще съдейства за по-активни двустранни икономически и културни връзки и ще облекчи бизнес и туристическите пътувания", заяви Симеонов, цитиран от Dnes.bg. 

По думите му линията ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината. Освен това ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото 10-12-часово пътуване с автобус.

Официалното откриване на линията бе дадено от заместник министър-председателя по Валери Симеонов, от посланика на Украйна в България Микола Балтажи, от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, от главния директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев и от изпълнителния директор на "България Ер" Христо Тодоров.

"Това е сериозна крачка за сближаването на сънародниците ни в Украйна, живеещи в Одеса и региона, и ще даде тласък на още по-сериозното сближаване между Рoдината-майка и българската диаспора", коментира специалния пратеник на Bloomberg TV Bulgaria в Одеса Николай Кръстев

Очаквайте скоро неговите интервюта относно живота на Българите в Одеса.

Последни новини
Още от Новини