Повечето български IT фирми разработват собствени продукти

41% от компаниите пък се занимават с аутсорсинг

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

56% от компаниите в сектора на информационните технологии (ИТ) у нас разработват собствени продукти, сочи проучване, инициирано от DEV.BG и цитирано от Investor.bg.

То обхваща 153 фирми, а целта му е да открие приликите и разликите между типа дейност, големината, работното време, гъвкавостта и позиционирането между тях.

Данните показват, че 41% от компаниите се занимават с аутсорсинг, а същият процент работят в сферата на ИТ консултациите. 27 на сто от фирмите се занимават с внедряване на софтуерни системи.

Централните офиси на 95% от компаниите са в България, а другите залагат на седалище в чужбина. София е градът с най-голям брой офиси (140), следван от Пловдив (19) и Варна (10).

Най-използваният език за програмиране е JavaScript, който изпреварва Java и PHP, които се нареждат съответно на второ и трето място. MySql пък е най-предпочитаната база данни от българските компании в ИТ сектора.

Проучването обхваща и въпроса за годишните отпуски, като показва, че 65% от ИТ фирмите в България се възползват от 20 дни платен отпуск, а 10% предлагат на своите служители над 25 дни.  

Последни новини
Още от Новини