Потребителите трябва да протестират не за цената на водата, а за нейното качество

Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 19.12.2017

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Потребителите трябва да протестират не толкова срещу цената на водата, а по отношението на качеството, което получават. Важно е с времето хората да станат чувствителни на правилните места.

Това коментира пред Живка Попатанасова в „Бизнес старт“ бившият регионален зам.-министър Добромир Симидчиев.

Натискът към ВиК дружествата, повтори бившият вицешеф на регионалното ведомство, следва да е заради качеството на услугата. За това могат да спомогнат органи като КЕВР, самите собственици на тези дружества, потребителите като цяло.

„Загубите, които търпим, не идват толкова от цената, а по-скоро минават през некачествената услуга“, категоричен е гостът в студиото.

Засегната бе, разбира се, и темата за предстоящото увеличаване на цената на водата в 14 области, което ще влезе в сила от 1 януари.

Какви са причините за скока – увеличението е залегнало в бизнес плановете на ВиК дружествата заради нуждата от инвестиции, потребителите в рамките на един оператор плащат еднаква цена, а не както преди – според начина на водоподаване (гравитачно или помпено), и, на трето място, на някои места има услуги, които преди това не са съществували.

„Например в Ямбол, където цената скача с 20%, вече има пречистване, а преди отпадъчните води се изливаха в Тунджа“, посочи Симидчиев.

Последни новини
Още от Новини