Роснефт пуска облигации за близо $510 млн.

Средствата щели да отидат основно за финансиране на крупни нефтогазови проекти

Нефтена устоновка на "Роснефт" край град Нижневартовск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Нефтена устоновка на "Роснефт" край град Нижневартовск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският държавен петролен конгломерат „Роснефт“ ще пусне на пазара облигации на стойност 30 млрд. рубли ($509 579 892,82 по курса към 18 декември).

Това, съобщава за ТАСС представител на компанията, ще се извърши в рамките на утвърдения вече от акционерите бизнес план.

„Привличането на средства се осъществява в рамките на бизнес плана на компанията с цел финансирането на програмата за капиталови разходи и инвестиции, в частност, по отношение на крупни проекти по добив на нефт и газ като (местонахожденията) Роспан, Русское, Среднеботуобинское, Тагульское, Юрубчено-Тохомское, Требса и Титова, Сузун, а също така и за планово финансиране на текущи дългове“, посочва събеседникът на агенцията.

В началото на месеца – 1 декември пусна на борсата два пакета облигации на обща стойност 600 млрд. рубли (близо $10,191.6 млрд.).

В края на октомври пък руската компания одобри програма, по силата на която през следващите 10 години могат да се пуснат на облигации на стойност до 1,3 трлн. Рубли (около $22,082 млрд.).

Последни новини
Още от Новини