Полша: Северен поток 2 може да е смъртоносен за Украйна

Тръбата свързва много порочно Германия с Русия, смята полският премиер Матеуш Моравецки

Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com Съоръжение, инспектиращо газовите тръби на строителна площадка по трасето на Северен поток. Снимка: north-stream.com

„Северен поток 2“ е много вреден проект, който заплашва безопасността на Централна Европа. Това е проект, който може да се окаже дори смъртоносен за Украйна, нашият непосредствен съсед.

Това коментира пред полското радио „Щецин“ министър-председателят на Полща Матеуш Моравецки, предава РИА Новости.

Според полския премиер „в момента на пълното изключване на Украйна от транзита на газ няма да останат препятствия за още по-голяма дестабилизация на обстановката“.

Според Моравецки „Северен поток 2“ свързва „много порочно“ Германия с Русия, а, от друга страна, ще доведе до това „Газпром“ отново да диктува цените на Варшава.

Проектът за изграждането на „Северен поток 2“ предвижда строителството на две газови тръби с общ дебит от 55 млрд. куб. метра газ годишно, които да минават по дъното на Балтийско море от крайбрежието на Русия до това на Германия. Планирано е новият тръбопровод да минава паралелно до тръбите на „Северен поток-1“.

Последни новини
Още от Новини