EК ще разследва IKEA за укриване на данъци

Веригата е избегнала данъци в размер на €1 млрд. в Европа

Снимка: Troy Harvey/Bloomberg Снимка: Troy Harvey/Bloomberg

Европейската комисия започва разследване на най-голямата верига за търговия с мебели в света IKEA и данъците, които е платила компанията, съобщиха от Брюксел. Подозренията са, че компанията е получила неконкурентно предимство от холандските власти чрез данъчни облекчения в периода между 2006 година и 2011 година.

Разследването е част от мерките на Европейската комисия срещу практиките за избягване на данъците, прилагани от мултинационалните компании в общността, пише Investor.bg.

IKEA е основана в Швеция, но седалището ѝ днес е в Холандия. Компанията промени и бизнес модела си и от 80-те години на миналия век започна да развива франчайзи. Така компанията Iner IKEA реално не е собственик на магазините, а получава такса от 3% от приходите, реализирани от тях.

"Всички компании - малки или големи, мултинационални или не, трябва да платят честно своя дял от данъците", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от пресцентъра на ЕК. Държавите от ЕС не могат да избират компании, на които да предлагат преференциални условия, категорична е тя.

През февруари 2016 година европейските депутати от партията на „Зелените“ публикуваха доклад, според който IKEA е избегнала данъци в размер на 1 млрд. евро в Европа през последните шест години, съобщи малко по-рано днес европейското издание Politico. Компанията е постигнала това чрез агресивни франчайзни структури, плащания в Лихтенщайн и данъчни облекчения в Холандия. Зелените предадоха този доклад на Вестагер.

Ако подозренията бъдат доказани, това ще бъде и първият „европейски скалп“ на колана на Вестагер, която досега се произнесе за недопустимите данъчни облекчения за Apple и Amazon, както и срещу недопустими практики на Facebook и Google, което ѝ спечели славата на недолюбваща американските компании.

 

Последни новини
Още от Новини