Турция с остри критики към програмата на новия кабинет в Австрия

Причината – управленската програма на новия кабинет във Виена е категорично против приемане на Турция в ЕС

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турското външно министерство отправи остри критики по отношение на управленската програма на новото правителство в Австрия.

Припомняме, че в петък Австрийската народна партия и Партия на свободата на Австрия излязоха с официално заявление, като обявиха успешният завършек на преговорите помежду си за съставяне на кабинет и представиха основните точки от програмата си.

По-конкретно, протестите на Анкара се дължат на сегмента от въпросната програма, касаещи приемането на Турция в Европейския съюз. И двете партии се обявяват категорично против подобен ход.

„Неуместните и недалновидни заявления в програмата на новото правителство на Австрия, отнасящи се до Турция, потвърждават нашето безпокойство по отношение на политическата тенденция, в основата на която стоят дискриминация и отчуждение“, се казва в официална нота на външното ведомство на южната ни съседка, цитирано от РИА Новости.

Ако въпросната програма бъде реализирана, подчертават от турското МВнР, то Австрия „рискува да загуби приятелството на Турция“.

„Ако се опитат да ги приложат реално (мерките, касаещи Турция – бел.ред.), то те ще получат съответстващ отговор“, се казва още в документа.

 

Последни новини
Още от Новини