Германска провинция направи милиони от биткойни

През 2015 местните власти конфискували 126 биткойна, тогава на стойност от €50 хил.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германската провинция Хесен е спечелила 2 млн. евро от биткойни

Това съобщава в-к Der Tagesspiegel, цитиран от Investor.bg.

През 2015 местните власти са конфискували 126 биткойна на стойност €50 хил. по тогавашния курс. Това е станало в разследване за разпространение на наркотици през интернет, при което са иззети компютри, някои от които са емитирали биткойни.

Германското издание посочва, че понякога има и нещо положително от бавната съдебна процедура. Две години по-късно иззетите биткойни струват милиони, които ще влязат в бюджета на провинцията.

Местните власти не очакват сериозно поскъпване на криптовалутата в следващите месеци, макар че само за месец тя е увеличила стойността си от €5 хил. на €15 хил. , пише още Der Tagesspiegel. Затова и в следващите дни конфискуваните биткойни ще бъдат продадени.

"Третираме биткойна като нетраен актив и затова искаме да ги продадем на аукцион", разказва прокурорът по делото Бенямин Краузе.

Това ще бъде най-масовата продажба на биткойни, извършвана от германските власти. Единственото място, на което се търгува криптовалутата в Германия е борсата Bitcoin.de.

Изданието посочва още, че през последните години в различни разследвания властите в страната са изземвали биткойни, но няма данни какво е тяхното количество. От Федералната криминална полицейска служба коментират, че събират данните от текущите разследвания и вероятно данните ще бъдат оповестени през следващата година.

Дигиталната валута се превръща в истинска мания в края на годината. В онлайн борсата Coindesk днес (17 декември) стойността на биткойна флиртува с границата от $20 хил. долара

В края на 2016 стойността на биткойна беше 1000 долара, което ознчава, че в рамките на 12 месеца криптовалутата е поскъпнала с почти 2 000%. 

 

Последни новини
Още от Новини