Тръмп запазва бонуса от $7 500 при покупка на електромобил

Въпросният бонус обаче няма да се дава, когато производителят достигне котата от 200 хил продадени автомобили

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Данъчният кредит в размер на $7 500 при покупката на електромобил в Щатите се запазва и в новия данъчен закон, който Републиканската партия се опитва да прокара през Конгреса.

Този закон трябва да се превърне в първата голяма политическа победа на президента Доналд Тръмп, а запазването на тази отстъпка, която се оказа решаваща за развитието на продажбите на електромобили в Щатите, ще е удар върху петролната индустрия.

Новият закон орязва много от популярните до момента данъчни облекчения и в началния стадий на обсъждането му тези $7 500 долара от цената на всеки електромобил, които клиентите ползват като отстъпка, също бяха зачеркнати. Това беше вариантът, обсъждан в Камарата на представителите, но според информация на телевизия Bloomberg, при появата на законопроекта в Сената, в него тази отстъпка отново присъства.

Това решение обаче ще донесе облекчение на производителите на автомобили в Щатите, тъй като с включването на електромобили в гамата си, те успяват да се борят с все по-затягащите се изисквания към нивата на вредни емисии, които отделят колите им, пише Automedia.bg.

Все пак, запазва се друго ограничение – тези отстъпка от $7 500 долара спира да се предлага, когато производителят достигне границата от 200 000 продадени електромобили. Най-близо до тази граница е Tesla – през август компанията обяви, че е продала общо 127 000 броя Model S и Model X, а с излизането на пазара на Model 3 прагът ще бъде много бързо прекрачен.  

Последни новини
Още от Новини