Путин отрече за руска намеса в изборите в САЩ

Путин определя като "измислени" твърденията за руска намеса в изборите на САЩ

Руският президент Владимир Путин отрича всякаква руска намеса в президентските избори в САЩ, като предполага, че всичко е „измислено“ от враговете на Доналд Тръмп. Коментар на Путин от днешната му ежегодна пресконференция, 17.12.2017, в Москва.

Терънс Морън, американски журналист от ABC News помоли Путин да обясни на американците множеството разследвания за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ и разкритията за срещи между високопоставени лица от предизборната кампания на Тръмп и лица, приближени до руското правителство. Морън каза, че според много американци, "ако има толкова много пушек, значи трябва да има и огън“. Журналистът попита и каква е оценката на Путин за представянето на Доналд Тръмп вече една година като президент на САЩ. 

"Нека започна с втората част на въпроса ви. Не съм аз, който трябва да дава оценка на представянето на президента Тръмп. Това зависи от американските граждани, тези, които са го избрали. Обективно погледнато виждаме някои сериозни постижения за краткото време, в което е президент. Вижте пазарите, те отбелязаха добър ръст. Това показва доверието на инвеститорите в икономиката на САЩ и доверие към действията президента конкретно в това отношение. С цялото ми уважение към опозицията на президента Тръмп в САЩ, това е очевиден факт. Със сигурност вярвам, че президентът би искал да направи и други неща, но досега не е успял. Например, реформа на здравеопазването и други сектори, за които е говорил. Също подобрение на отношенията с Русия във външната му политика. Очевидно е, че въпреки, че го е искал, засега не го е постигнал, заради препятствията, които са ви добре познати. Трябва да попитаме него, дали все още желае да го направи или вече не. Надявам се, че все още той желае подобрение на отношенията с Русия. В крайна сметка, това е в интерес както на американските, така и на руските граждани и се надявам, че ще нормализираме нашите отношения, ще ги развием, за да справим с общите заплахи, като тероризма, въпросите по околната среда, борбата с разпространението на оръжията за масово поразяване, преодоляването на кризите в различни региони на света. Включително Близкия Изток, въпросът със Северна Корея. Има много неща, които заедно можем да адресираме много по-ефикасно, ако обединим общите си усилия. Доста по-ефективно отколкото в момента", отговори Путин.

Терънс Морън попита отново за коментар на връзките между Вашето правителство и предизборната кампания на Тръмп и за обяснението на Путин за американските граждани. 

Владимир Путин отговори, че е разбрал за първата част на въпроса, отговаряйки и на английски:

"Да, да. Разбрах. Значи, знаете ли, всичко това е измислено, съчинено, от хора, които са в опозиция на президента Тръмп с цел да придадат негативна краска на това, което той прави. За мен, това е много странно. Изглежда сякаш го правят без да разбират един много прост факт. Като правят това отговорните за това нанасят удар върху цялостната вътрешнополитическа среда в страната. Те ограничават и възпрепятстват това, което президентът Тръмп прави, означава, че не уважават тези, които са гласували за г-н Тръмп.
И как Вие си представяте предизборния процес по целия свят – смятате, че всички чуждестранни контакти трябва да бъдат забранени? Нашият посланик беше обвинен, че се е срещал с някого. Обща и универсална практика е дипломатически представители да се срещат, и дори срещите на представители на правителства с всички кандидати, техните екипи, да разговарят по въпроси, съвместни проекти за развитие. Да опитат да разберат, какво този или онзи би направил, ако заеме власт – как да се реагира. Кое е лошото в това?"

 

 

 

Последни новини
Още от Новини