До 2020: 50% от електромобилите в света ще са в Китай

До 2025 между колите на ток и тези с двигател с вътрешно горене може да настъпи паритет, сочи проучване на AlixPartners

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Бъдещето на електромобилите зависи от Китай, а положението ще стане впечатляващо още преди края на това десетилетие – очаква се до 2020 половината от електромобилите в световен мащаб да се движат по пътната мрежа на Поднебесната империя.

Това сочат резултатите от изследване, дело на американската консултантска компания AlixPartners, цитирано от Automedia.bg.

Освен това се очаква, пак с хоризонт до 2020, почти половината от plug-in хибридите, планирани за производство, ще бъдат дело на китайски компании. Тук има известна условност, тъй като става въпрос за компании, които вече произвеждат хибриди или поне разполагат със смислен бизнес план или са си осигурили инвестиции. По-точно 49 от 103 проверени производители на хибриди са или ще са китайски компании. 

И трето – до 2021 Китай ще доминира в производството на литиево-йонни батерии, като ще отговаря за две трети от това производство, което пък е изключително важно за развитието на електромобилите. В момента 96% от plug-in хибридите, които се продават в Китай, се произвеждат там, което не е изненада, като се има предвид, че чуждестранните екологични возила просто не получават държавна субсидия и отстъпки.

Според резултатите от изследването на AlixPartners може да се очаква, че през 2025 на световния пазар ще настъпи паритет между електрическите автомобили и тези с двигатели с вътрешно горене.


Очаква се също така сериозна консолидация на китайските компании, произвеждащи хибриди и електромобили, тъй като е трудно да се очаква, че над 50 такива компании ще оцелеят на един пазар. А и държавната власт в Китай вече започна да подсказва, че точно консолидацията на пазара ще е следващата стъпка, но преди това трябва да се постигнат определени квоти на електромобили и хибриди, които да присъстват на местния пазар. 

Последни новини
Още от Новини