Турция расте с 11,1% за тримесечието

Хатидже Карахан, гл. икономически съветник на Ердоган

Мостът султан Селим, третият над Босфора. Истанбул, Турция. 1 декември 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Мостът султан Селим, третият над Босфора. Истанбул, Турция. 1 декември 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Икономиката на Турция отбеляза ръст годишен от 11,1% през третото тримесечие, благодарение на силното повишение на износа, съобщи ББС, цитирайки статистическия институт на страната. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза през ноември, че „никой не бива да се изненадва”, ако ръстът за годината е около 7%.

Ръстът бе предизвикан от вътрешното потребление и ускорената инвестиционна подкрепа на правителството и износа, съобщава TÜİK.

Инфлацията за ноември обаче е на най-високо ниво от 14 години на 12,98%. Турската лира също понесе удари, губейки 13,5% от стойността си спрямо щатския долар от септември.

Устойчивото търсене на външно финансиране също показва защо турската лира продължава да се обезценява.

Дефицитът  по текуща сметка на Турция се увеличи до 41,9% за октомври, най-високо ниво от 2015, съобщава Bloomberg.

Според вицепремиера на Турция Мехмед Шимшек най-лошото за турската лира е вече минало. Но повечето анализатори очакват най-малко 100 базисни пункта увеличение на лихвата на заседанието на централната банка в четвъртък, 14 декември.

„Повишението на лихвата не означава непременно затягане на вътрешните монетарни условия”, каза Инан Демир, икономист от Nomura Plc в Лондон миналата седмица.

„Освен ако не спрат мерките, насърчаващи растежа”, валутата ще трябва да пада още, за да помогне коригирането на баланса по текуща сметка, каза Демир.

Според старши съветникът по икономическите въпроси на Ердоган Хатидже Карахан „фискалната политика и валутната политика трябва да вървят ръка за ръка, за да намалят инфлационния натиск”.

Очаквайте интервюто на Хатидже Карахан.

 

 

Последни новини
Още от Новини