Audi се отказва от дизела при малките си модели

Новото A1 няма да получи мотор с такова гориво

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Скандалът с дизеловите двигатели на концерна Volkswagen принуди някои от компаниите в групата да вземат нестандартни решения. Една от тях е Audi, която е известна със своите дизели с висока продуктивност. Те обаче вече ще се слагат само на големите SUV-модели и седани на марката, съобщава Auto Motor & Sport.

Причината за отказа от дизела при малките модели е, че технологията за пречистването на двигателите е доста скъпа и не е рентабилно тя да се използва при автомобили с по-ниска цена. Така първият нов модел на Audi, който ще остане без дизелов агрегат, е следващото поколение на A1. То трябва да излезе догодина, пише Automedia.bg. 

„Все по-строгите стандарти за вредните емисии в дизеловите мотори правят тяхното използване в автомобилинте от ниските класове непечелившо. Въвеждане на стандарта Евро-7 вероятно ще доведе до отказа от дизелов мотор и при следващото А3”, коментира директорът по развитието на Audi Петер Мартенс.

Въпреки това, в компанията са убедени, че при правилно третиране на отработените газове дизелът си остава най-ефективното гориво към момента. Затова и в Audi ще продължат да развиват почистващите системи, но те ще се използват само за големите модели.
 

Последни новини
Още от Новини