Поддръжката на автомобил - по-скъпа за българина от обзавеждането на домакинство

Българинът отделя за автомобила си около 7,6 на сто от общите си разходи

Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg Снимка: Michael Crabtree/Bloomberg

Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството. Това показват данни от анализ на Евростат за общите потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата" в ЕС през 2016, предаде Investor.bg

Според европейската статистика българинът отделя за автомобила си около 7,6 на сто от общите си разходи /при среден показател за ЕС от 6,3 на сто/, докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи /при среден показател за ЕС от 5,5 на сто/, коментира БТА.

През 2016 средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището /без консумативи като отопление и вода/ или купуване на различни уреди за дома - българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева.

В същото време разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лева или за едно лице средно по около 320 лева, показват данни на родната статистика.

Според данните на НСИ през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни /52 процента/ са имали компютри плюс интернет, а около 35 на сто от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50 процента от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

Около 900 евро средно на жител в ЕС са били разходите за обзавеждане

През 2016 домакинствата в ЕС са изразходвали 5,5 на сто от общите си потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата". Това представлява общ разход от над 443 милиарда евро, което съответства на 3 на сто от БВП на ЕС или 900 евро на жител на ЕС, показва анализът на Евростат.

Годишните разходи на домакинствата за обзавеждане, домакински уреди и обичайно техническо обслужване на домакинствата са били приблизително еквивалентни на разходите, изразходвани за техните лични автомобили, при среден разход в ЕС от 6,3 на сто за тази цел.

През 2016 най-голям дял от общите си разходи за обзавеждане, домакински уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли домакинствата в Малта /7 процента/, Германия /6,8 процента/, Австрия /6,6 процента/, Литва /6,5 процента/, Белгия и Италия /по 6,2 процента/ и Словакия /6 процента/.

В противоположния край на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2,8 на сто, Латвия - 4 на сто, Испания - 4,2 на сто, Ирландия и Кипър - по 4,3 на сто и др.

Най-много са "свили коланите" около поддръжката на дома в Гърция - през 2006 г. южните ни съседи са отделяли около 5,2 на сто от общите си разходи за обзавеждане и домакинска поддръжка, докато през миналата година този процент е спаднал до 2,8 на сто.

Обратно, делът на домакинските разходи за обзавеждане се е увеличил значително в Полша - от 4,3 на сто през 2006 - до 5,3 на сто през миналата година, отчита Евростат.

Последни новини
Още от Новини