Грешка ли е признаването на Йерусалим за столица на Израел

Подобен ход ще отдалечи плановете на Тръмп да донесе мир в Близкия изток

Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg Снимка: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

Решението на американския президент Доналд Тръмп администрацията на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел ще бъде интерпретирано от палестинците, арабите и останалата част от света като огромна провокация, коментира Ханан Ашрауи, палестински депутат и член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, за New York Times. 

То ще причини непоправими вреди на собствените планове на Тръмп да донесе мир в Близкия изток, а и на усилията на всяка бъдеща администрация. Що подкопае и националната сигурност на самите Съединени щати. Президентът би трябвало да преосмисли решението си незабавно.

Откакто Израел бе основан през 1948, ООН и САЩ, както повечето страни, отказват да разпознаят суверенитета на страната над Йерусалим – свещен град за мюсюлмани, евреи и християни.

Поради тази причина посолството на САЩ в Израел винаги е било в Тел Авив. Откакто израелските военни части окупираха Източен Йерусалим през Шестдневната война от 1967, САЩ и международната общност определят за незаконни опитите на Израел да затвърди контрола си над града, разширявайки границите си, анексирайки го и изграждайки обръч от селища върху окупираната палестинска земя в покрайнините му, за да го отдели от останалата част от Западния бряг.

Вижте още в материала на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини