Осем страни искат заседание за Йерусалим

Коментар на Джо Собчик, Bloomberg News за поисканата среща на Съвета за сигурност на ООН

Осем страни членки на Съвета за сигурност на ООН настояват за свикване на извънредна среща относно решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Мюсюлманският свят е единен в осъждането на хода в условия на опасения за отговор с насилие в региона. Джо Собчик, Bloomberg News коментира темата.

Собчик коментира, че традиционно по време на кампания повечето американски кандидат-президенти казват, че Йерусалим трябва да е столица на Израел, но щом заемат поста съблюдават международния консенсус статутът на Йерусалим да се определи чрез споразумение между израелците и палестинците.

Ключовият момент сега идва чрез подписването от страна на Джаред Къшнър на декларация от 95-та, в който се казва, че САЩ ще преместят своето посолство към Йерусалим, коментира Собчик.

"Разбира се, посолството няма да се премести веднага, но това е символичен ход на президента - декларацията, че САЩ признава Йерусалим за столица", каза още той.

Но този ход също създава проблеми на САЩ спрямо техните съюзници отвъд океана, както и с тези в Близкия изток. Предстои да видим дали различните групи в региона ще се възползват от това, за да разпалят насилие насочено към Израел или САЩ, коментира Собчик.

Целият коментар на Джо Собчик, чуйте във видеото.


 

 

Последни новини
Още от Новини