Сентено за еврото, фискалния съюз и биткойна

Марио Сентено, министър на финансите на Португалия

Марио Сентено, министър на финансите на Португалия и новоизбран председател на Еврогрупата. Брюксел, Белгия. 4 декември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Марио Сентено, министър на финансите на Португалия и новоизбран председател на Еврогрупата. Брюксел, Белгия. 4 декември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Министърът на финансите на Португалия Марио Сентено ще бъде следващият ръководител на Еврогрупата, важен политически орган на еврозоната, съобщи Bloomberg. Смяната става в момент, когато валутният блок търси начин да реализира амбициозните си реформи след най-тежката финансова криза в историята.

Изборът на Сентено да оглави групата на министрите на финансите на еврозоната бе направен след 2 кръга на гласуване. Кандидатът на Люксембург Пиер Грамена изгуби на втория тур, а на Словакия, Петер Казимир и на Латвия, Дана Озола отпаднаха на първия.

Мандатът на холандският финансов министър начело на Еврогрупата Йерун Дейселблум изтича през януари.

Сентено ще бъде важна фигура в дебатите в еврозоната. Първоначално замислени като неформални срещи на финансовите министри за обмен на мнения, групата се превърна в един от най-внимателно следени органи за вземане на решения в Европа.

За Франция, която настоява за повече интеграция, назначението на Сентеро е смятано за „жизненоважна” възможност за програмата за трансформации на президента Макрон, каза френски представител, след като възгледите на португалския министър на финансите са близки до тези на Париж.

"Банковият съюз, проблемите във финансовия сектор. Намаляването на риска и след това мерките за споделяне на риска. Предпочитам да говоря за по-добро управление на риска в зоната. И със сигурност проблемите, за които говорите, за Механизма за стабилност. Да го засилим, да му позволим също да реагира на други различни нужди в еврозоната.
Това според мен са основните приоритети", каза Марио Сентено, министър на финансите на Португалия в интервю за Нейра Чехич от Bloomberg.

Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини