Има ли ефект за хазната от по-високите данъци – не и в Гърция

Вместо да се увеличават, приходите във фиска на южната ни съседка намаляват въпреки по-високите данъци

Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloombergю Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloombergю

Увеличените данъци в Гърция не постигат своята цел и всъщност водят до намаляване на приходите в хазната, пише гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от Investor.bg.

Това се крие зад "успешната история" на управляващите за бюджетния излишък и социалните дивиденти, коментира още изданието.

Въпреки че бюджетът има по-голям от очакваното излишък, данъчните приходи - директни и косвени, не постигат заложените цели и са под равнището, достигнато през 2016.

Сириза заявяваше, че ще работи за защита на уязвимите домакинства, докато беше в опозиция, но идвайки на власт увеличи индиректните данъци до най-високото ниво за последните десет години - 15,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Под натиска на кредиторите гръцкото правителство увеличи ставките на данъци, акцизи и премахна множество данъчни облекчения. Например вече е преустановена практиката за намалена ставка на ДДС за островите.

Така приходите от директни данъци в страната достига €17,59 млрд., по последни данни на финансовото министерство, а през 2016 те са били €19,25 млрд. евро. Очакванията на правителството бяха за увеличаване на данъчните приходи с €1 млрд. с мерките в данъчната си реформа.

Приходите от корпоративните данъци са €2,81 млрд., при очаквани €3,04 млрд. и приходи от €3,18 млрд. през 2016.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Гърция е страната с най-голям ръст на данъците през 2016. Като цяло приходите от данъци са в размер на 38,6% от БВП и за миналата година са се увеличили с 2,2 процентни пункта.

Лидери в своеобразната класация обаче са Дания и Франция, където приходите от данъци са над 45% от БВП през 2016.


 


 

Последни новини
Още от Новини