Европейските тех стартъпи набраха $19 млрд. за 2017

Коментар на Том Вемайер, партньор и ръководител изследвания в Atomico

Том Вемайер, партньор и ръководител изследвания в Atomico коментира пред Bloomberg инвестиционния климат за стартъпите в Европа. 

Според доклад на базираната в Лондон фирма за рисков капитал Atomico европейските тех стартъпи са напът да съберат от инвеститори рекордните 19 млрд. долара до края на годината.

Вемайер коментира, че само преди 2 години цифрата е преминала границата от 10 млрд. долара.

Според него макро-събития в Европа от типа на Брекзит или избирането на Макрон във Франция имат сериозно влияние върху настроенията, както на политици, така и на инвеститори.

От Atomico наблюдават “кралска битка за таланти“ в технологичния сектор на Европа като ключова тенденция днес. По думите на Вемайер тази борба за технологичен талант се дължи на увеличаването на инвестициите в сектора, пристигането и разрастването в региона на големи технологични гиганти, а също и стремежа на европейските корпорации да отговорят на трансформациите, случващи се в сектора.

Тези тенденции имат трансграничен характер, а търсене на технологичен талант в Европа се наблюдава, както в страни с много устойчиви екосистеми, като Германия и Франция, така и все повече по-малки пазари, като например Холандия или Швеция, коментира той.

Целият коментар на анализатора на рисков капитал, чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини