България на 12 място в ЕС и по производство, и по пиене на бира

Общо в ЕС през 2016 са били произведени над 400 млн. хектолитра кехлибарена течност

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Производството на пиво в ЕС за изминалата 2016 е над 400 млн. хектолитра – ниво, което се постига за пръв път от началото на икономическата криза през 2008. Износът на бира от страните членки също регистрира растеж и достига 51,4 млн. хектолитра. Тези данни очертават тенденцията положителните динамики в индустрията през последните години да се засилват.

Тези данни бяха представени по време на традиционния форум на пивоварите на Европа „Бирата служи на Европа” в Брюксел, съобщават от Съюза на пивоварите в България (СПБ), които са партньор на събитието.

От своя страна България със своите 5,5 млн. хектолитра произведено пиво се нарежда на 12 място в ЕС, като изпреварваме държави като Дания, Ирландия, Швеция, Словакия и др. Традиционен лидер е Германия с реализирани 85,532 млн. хектолитра бира.

България се нарежда на 12-то място и по консумация на бира на глава от населението със 76 л. Първите три позиции по този показател са на Чехия със 143 л, Германия – 104 л и Австрия – 103 л.

„Тенденциите в развитието на българската бирена индустрия не се различават от тези в Европейския съюз“, пишат от съюза на пивоварите.

В страните от ЕС броят на пивоварните вече достига 8500, като за 2016 е нараснал с 1100. Според анализаторите това означава, че всяка седмица отварят врати 20 нови обекта за производство на пиво, най-вече малки и средни предприятия. Едновременно с това секторът има и все по-голям социален принос. Той осигурява 2,3 млн. работни места в Европа

Като фундаментална за икономиката на ЕС определи пивоварната индустрия заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен. Той изтъкна, че инвестициите и иновациите в сектора водят до разкриване на нови работни места, създаване на нови предприятия, оживление по веригата на доставките и излизане на нови пазари.

„Само за 2016 износът на бира за трети страни възлиза на €1,4 млрд. Всеки експорт извън Съюза на стойност 1 млрд. евро създава 14 хил. допълнителни работни места в ЕС“, обясни той. Катайнен допълни, че конкурентоспособен пивоварен сектор означава не само да се повишава трудовата заетост в ЕС, а и търговското присъствие и развитие на глобално ниво - в страни извън общността.

В допълнение на това беше отбелязано, че между 2014 и 2016 консумацията на бира в Евросъюза се е повишила с 2%. За същия период износът на бира от страни на общността за трети пазари има ръст от 20 на сто. Годишно от производството и продажбите на пиво се генерират над 43 млрд. бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС, като само приходите от акциз за 2016 са €11,3 млрд.

Последни новини
Още от Новини