САЩ и Южна Корея провеждат най-голямото в историята авиационно учение

В маневрите ще участват безпрецедентен брой самолети – около 230

Американски F-16 по време на учение в Южна Корея. (20.04.2017) Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Американски F-16 по време на учение в Южна Корея. (20.04.2017) Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Военновъздушните сили на Съединените щати и Южна Корея ще проведат най-големите в историята авиационни учения на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров с оглед продължаващите провокации на режима в Пхенян.

Преди дни Северна Корея изстреля най-съвършената си досега, според оценките на разузнавателните служби на Южна Корея и Япония, балистична ракета - „Хвасон 15“.

Според КНДР тя би могла да достигне до всяка една точка на територията на Съединените щати.

Във въпросните учения, наречени Vigilant ACE ще вземат участие около 230 самолети, в това число и шест от едни от най-ефективните изтребители на САЩ - „невидимите“ F-22, съобщават южнокорейските медии, цитирани от големите международни агенции.

Според южнокорейската агенция „Ренхап“ в маневрите ще се включат и бомбардировач B-1 Lancer B1B, шест палубни самолета Boeing EA-18G Growler и по десет F-15C и F-16.

Учението започва днес (4 декември) и ще продължи 4 дена – до 8 декември. В него ще участват 12 000 американски военни от флота, ВВС и морската пехота.


 

Последни новини
Още от Новини