Цените на млечните продукти с нов връх през 2017

Ръстът на цените през 2017 може да достигне 10-12%

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Средните цени на дребно на млечните продукти в България през 2017 ще бъдат с около 10-12% по-високи отколкото през 2016.

Това гласи прогноза в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика, цитирана от Investor.bg.

Анализаторите посочват, че достигнатите в момента цени на дребно на млечните продукти отбелязват нов връх. В същото време изкупните цени на кравето мляко ще бъдат по-ниски, отколкото в предходния периоди – 2012-2014.

Най-значително според САРА се очаква да бъде увеличението при цените на дребно на маслото и саламуреното сирене, където увеличението може да достигне 15-16% на годишна база. Това увеличение се вижда най-вече в сегмента млечни продукти от по-нисък ценови клас.

Цените на млечните продукти се повишават и в ЕС, като средната цена е с 32% по-висока от септември 2016 и с 10% за 5-годишен период.

След спада в началото на годината продължава възстановяването на производството на сурово мляко в Европа.

Според експерти скокът в цените в Европа, включително на маслото, се дължи на засиленото търсене както в развитите, така и в развиващите се страни. Особено висок е ръстът на консумацията на масло в Китай.

Едновременно с бума в търсенето намаля производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените.


 

Последни новини
Още от Новини