Гърция постигна предварително споразумение с кредиторите си

Споразумението включва серия от чувствителни политически мерки - във фискалната политика енергетиката, трудовия пазар, лошите кредити и приватизацията

Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloombergю Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloombergю

Гърция е постигнала предварителна договорка с международните си партньори.

Това съобщава агенция France Presse, цитирана от БНР.

Постигнахме споразумение на ниво служители по всички въпроси, разкри пред журналисти гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос, като добави че е доволен от направените договорки.

Ключов елемент от преговорите беше отварянето на гръцкия пазар за газ и електричество, който досега беше доминиран от държавата. В отделно становище екипът от преговарящи от страна на международните кредитори също потвърди тази информация.

Споразумението включва серия от чувствителни политически мерки - във фискалната политика енергетиката, трудовия пазар, лошите кредити и приватизацията. То обаче може да открие пътя към нови кредити и да придвижи Гърция напред до връщането й към пълно пазарно финансиране. Споразумението трябва да бъде одобрено от финансовите министри на страните от еврозоната, на заседание, насрочено за утре.

Финалният вариант на споразумението се очаква да бъде изготвен и ратифициран на 22 януари. Заемът трябва да бъде изплащан до август 2018, когато Атина се надява да успее да стабилизира икономиката си.


 

Последни новини
Още от Новини