От биткойн до Тръмп – какво ще вълнува пазарите догодина

Темите, вълнуващи пазарите, бяха обсъдени по време на шестото издание на Investor Finance Forum

Николай Василев, Али Персембе, Петер Розенщрайх и Дидие Боровски по време на участието си в Investor Finance Forum. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Николай Василев, Али Персембе, Петер Розенщрайх и Дидие Боровски по време на участието си в Investor Finance Forum. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейски ренесанс, инфлация, биткойн и блокчейн технологии, Доналд Тръмп. Това ще са водещите теми, които ще вълнуват пазарите през 2018 и които коментираха участниците в първия панел за макротрендовете на Investor Finance ForumГодишната конференция за инвестиции на Investor.bg се провежда за шести път.

Дидие Боровски, директор "Макроикономика" в Amundi Asset Management, все още вярва в европейския ренесанс и прогнозира първо повишение на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) в средата на 2019. По думите му еврото ще поскъпне до известна степен и това е нормален резултат от продължаващото възстановяване.

„Не съм сигурен, че ще има ренесанс, но смятам, че Европа се насочва в добра посока“, каза Питър Розенщрайх, ръководител на звеното за пазарни стратегии в Swissquote. “Когато каталунската криза започна да се разраства, мнозина заговориха, че Европа ще се разпадне, а всъщност видяхме Марио Драги, Ангела Меркел и Еманюел Макрон обединени. Това беше повратната точка за начина, по който гледаме на Европа. Вече не казваме: Това е, ето тук се срива европейският експеримент. Трябва да променим начина, по който гледаме на оценката на еврото, на европейските активи“, обяснява Розенщрайх.

Политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп се следеше внимателно от пазарните участници през 2017. Според Розенщрайх, който е американец, по отношение на Тръмп е много важно да се разделят думите от действията. „Един от най-добрите начини да се изтъргува Тръмп, е да се игнорира това, което той казва. Ако игнорирате всичкия нонсенс, може да постигнете значителна възвръщаемост. Да, ще бъде плашещо и волатилно, но не смятам, че Тръмп ще има голямо влияние на американските пазари в дългосрочен план“, прогнозира той.

Али Першембе, основател на Saha Ratings, посочва, че подходът на Доналд Тръмп към търговските споразумение може да доведе до лавина от протекционизъм по света. „Ако световната търговия пострада, и пазарите ще пострадат“, смята той. По думите му пониженията в данъците са добре дошли, но той предупреждава, че може да има прекален оптимизъм. Според Першембе крайният резултат от планираната данъчна реформа в САЩ може и да не успее да отговори на очакванията на тези оптимисти.

„Не знаем дали биткойн ще е тук след 10 години или дори след една“, казва още Першембе. Той признава, че блокчейн технологията е впечатляваща, но смята, че пазарите са станали нерационални. „Ако има ценово движение от 1 000 долара, това е лудост. При такава волатилност никоя криптовалута няма как да стане надеждно разменно средство. „Лудостта биткойн рано или късно ще приключи с бедствие“, прогнозира той.

Според Дидие Боровски от Amundi и през 2018 ще се запази тенденцията за слаба връзка между икономическия ръст и инфлацията. Освен това той очаква регулаторите да свиват стимулите с много плавен темп, най-големите рискове за 2018 произтичат от потенциални грешки в политиките. Боровски не очаква съживяване на инфлацията и през 2018.

Последни новини
Още от Новини