ЕП: Напредък по Brexit има, но не е достатъчен

В писмо до Мишел Барние Европарламентът изрази основните си притеснения в рамките на преговорния процес с Лондон

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Вижда се, че е постигнат напредък от началото на преговорите за Brexit – от система, която се основава изключително на имиграционното право на Обединеното кралство, до система, която отразява запазването на правата на ЕС.

Това се казва в писмо на Ръководната група на Европарламента (ЕП) по въпросите на Брекзит, адресирано до главния преговарящ за ЕС по въпросите за излизането на Великобритания от европейската общност Мишел Барние, предават от пресслужбата на ЕП.

„Въпреки това остават значителни проблеми, които поставят основния въпрос – дали е постигнат достатъчен напредък. (...) Първо, не можем да приемем различно третиране на основните членове на семейството. Трябва да бъдат предприети твърди стъпки, за да се предотврати това и да се преодолее настоящия застой. По-специално, трябва да избегнем създаването на положение, при което децата на граждани на ЕС от различни връзки, родени след Брекзит, биха имали различен правен статут от децата, родени преди това, което може да доведе до евентуално разделяне на семейства“, се посочва в документа.

Друга сфера, в която следва да бъде постигнат по-голям напредък е административната процедура, необходима за постигането на така наречения „уседнал статут“.

„Отчитаме напредъка, отбелязан през последните седмици, но трябва да подчертаем, че това трябва да бъде автоматична, безплатна процедура под формата на проста декларация, поставяйки тежестта за оспорване на декларацията върху органите на Обединеното кралство. Също така за нас е от решаващо значение да бъдат въведени солидни предпазни мерки, за да се гарантира пропорционалността на процеса и да се защитят и подкрепят гражданите на ЕС, включително най-уязвимите“.

„И накрая, искаме отново да подчертаем позицията си, че за да се гарантира съгласуваността и целостта на правния ред на ЕС, Съдът на ЕС трябва да остане единственият компетентен орган за тълкуване и прилагане на правото на Европейския съюз и не на последно място на разпоредбите за правата на гражданите, част от споразумението за оттегляне. С голяма загриженост отбелязваме, че преговорите в това отношение са блокирани и дори се наблюдава регрес“, се казва още в официалната позиция.

Друг проблемен момент, посочват от ЕП, е въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Според евродепутатите Лондон следва да поеме ясен ангажимент, който да бъде заложен в споразумението за напускане на ЕС и да гарантира, че ще бъде защитено действието на Белфасткото споразумение във всичките му части, „че няма да бъде въведена твърда границата между Ирландия и Северна Ирландия и че няма да бъдат ограничени правата на хората в Северна Ирландия“.

 


 

Последни новини
Още от Новини