Uber е наемала бивши служители на ЦРУ, за да следи конкурентите си

Бившите разузнавателни кадри също така са се занимавали с кражба на търговски тайни

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската компания Uber e наемала бивши служители на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, за да следи конкурентите си. Това съобщава телевизия NBC.

Също така цел на работата на тези служители е била да разкриват търговски тайни на въпросните компании.

Разкритията са били направени от бившия управляващ сътрудник в Uber Ричард Джейкъбс по време на съдебен процес срещу компанията, иницииран от производителя на безпилотни автомобили Waymo.

Бившите кадри на американското разузнаване са помагали за проникването в компютрите на конкуренцията. Въпросните практики обаче не са се осъществявали на територията на САЩ, а в други страни, в които Uber е развивала дейност.

Преди време адвокатът на Джейкъбс разкри, че специален екип на Uber се е занимавал с кражба на търговски данни и е използвал специални устройства, за да „изтрие“ следите си и да не оставя „цифрови отпечатъци“.

Делото, инициирано от Waymo, влизаща в рамките на технологичния конгломерат Alphabet, започна през януари, като цели Uber да получи забрана да използва произведените от тях автомобили. Причината – кражба на технологии от страна на Uber и дъщерната й фирма Otto. В частност, става дума за специален лазарен радар, използващ се в автономните коли.


 

Последни новини
Още от Новини