Ще се справим със ситуацията: Тръмп за С.Корея

Коментар на Андрей Ланков, професор по история в университета Коокмин в Сеул


Инвеститори в азиатско-тихоокеанския регион и света не отчетоха предизвестения ракетен тест на КНДР като геополитически риск, предаде Bloomberg. От Пхенян обявиха, че първото досега изстрелване на технологично-подобрена ракета Hwasong-15 е успешно и че вече цялата територия на САЩ е в обсег. Андрей Ланков, професор по история в университета Коокмин в Сеул, коментира.

"От 10-15 години много експерти, включително и аз, предупреждаваме, че без значение какво се случва, Северна Корея никога няма да приеме дори частично ядрено обезоръжаване. Династията Ким жадува да проектира способност за поразяване цели, намиращи се където и да е на територията на САЩ. Не виждам какво би могло да ги отклони от тази цел, освен война. А една война вероятно би унищожила прекрасната столица, която виждате зад гърба ми."

След обмена на несвойствено разпалена и провокативна реторика между Пхенян и Вашингтон през септември последваха над два месеца на относително затишие, което бе нарушено с решението на Доналд Тръмп да постави Северна Корея обратно в списъка на САЩ със страни, спонсориращи тероризма. Анализатори отчитат ракетния тест като отговор на този американски ход.

"Северна Корея няма да се спре докато не разработи, тества и имплементира междуконтинентални ракети, или даже и подводници, които имат обсег над САЩ. Това е тяхната цел засега."

Реакцията на американския президент часове преди обявения тест бе "Ще се справим със ситуацията в Северна Корея". За международната реакцията след проведената демонстрация, четете още: 
Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради провокацията на Пхенян

Последни новини
Още от Новини