Още 10 държави могат да се присъединят към петролната сделка

Представители на въпросните страни ще обсъдят асоциирането си на срещата на ОПЕК във Виена на 30 ноември

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Десет държави, невлизащи в ОПЕК и не участващи в сделката за намаляване на нефтодобива, могат да се присъединят към споразумението.

Става дума за Турменистан, Узбекистан, Египет, Република Конго, Гана, Код д`Воар, Чад, Сенегал, Уганда и Боливия.

Те ще участват на срещата на ОПЕК и страните, невлизащи в петролния картел, които подкрепиха споразумението за намаляване на добивите през есента на 2016. По традиция тя ще се проведе във Виена, като е насрочена за 30 ноември.

Това съобщава руската агенция ТАСС, позовавайки се на двама източници, участващи в организацията на срещата.

Още една държава – Камерун, е имала намерение да се присъедини към разговорите, но се е отказала в последния момент.

Следва да се отбележи обаче, че присъствието на тези държави на форума не значи автоматичното им присъединяване към петролната сделка, като всяка страна ще вземе отделно решението си в процеса на преговори.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.


 

Последни новини
Още от Новини