По-екологични ли са наистина новите автомобили

Новите автомобили били вредни колкото старите, заключиха учени

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Като цяло новите автомобили вредят на екологията колкото и старите. До този извод стигнаха група учени от 5 европейски държави, които изледват влиянието на вредните емисии от върху големите градове, пише Automedia.bg.

В проучването участват експерти от Гърция, Португалия, Русия, Италия и Румъния. Те са ръководени от главният европейски токсиколог Аристидис Цацакис, който е и президент на асоциацията на европейските токсиколози Eurotox. Към тях предстои да се присъединят и учени от Южна Корея и Китай.

Групата е изследвала нивата на вредните емисии не само от леките автомобили, но и от автобуси, камиони и железопътен транспорт. Събрани са няколко хиляди проби твърди частици, съдържащи токсични вещества, сажди, различни метали и наночистици. В момента се изследват техните свойства, реакцията на клетките и влиянието им върху живите същества и растенията.

В доклада си изследователите са категорични, че еднакво вредни за екологията са както новите автомобили, така и остарелите модели с голям пробег и износени двигатели. Опитите върху животни показват, че въглеродните нановлакна, които се съдържат в големи количества във вредните емисии на двигателите, оказват влияние върху поведението и активността, а също така водят и до алергични реакции.

„Ясно е, че вредните емисии от автомобилите увреждат както природата, така и здравето на хората. Досега обаче тяхното влияние винаги е било изследвано „на парче”. Ние се опитваме да гледаме на проблема комплексно, като целта ни е да предоставим получените данни на държавните органи и те съответно да променят действащото законодателство и стандартите за горивата”, коментира Цацакис.  

Последни новини
Още от Новини