Акциите на Samsung с най-големия си спад за повече от година

Това беше достатъчно, за да се понижи s 1,4% целият корейски индекс Kospi

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Инвеститорите в азиатските технологични акции са толкова бичо настроени, че не са нужни много усилия, за да започнат панически разпродажби.

Акционерите в Samsung Electronics усетиха това още в понеделник. Най-големият компонент на корейския пазар отчете срив от 5% - най-сериозното пропадане от повече от една година, очевидно предизвикано от Morgan Stanley, която понижи оценката си за акциите с една степен до "Equal-weight". Това беше достатъчно, за да се понижи и целият корейски индекс Kospi с 1,4%, пише в свой анализ The Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Банката разбираемо поставя под съмнение факта дали бумът на пазара на чипове с памет, който подхранваше двукратното поскъпване на акциите на Samsung от началото на 2016 г., вече не достига своя пик. Цените на NAND чиповете за памет, използвани за съхранение, при които Samsung е световен лидер на пазара, вече започнаха да се понижават.

Въпреки изразените тревоги, докладът на Morgan Stanley не звучи толкова зловещо. Банката все още очаква печалбата на Samsung да нарасне с 23% през следващата година, което е по-висок ръст от средната прогноза за растеж от 20,3%, показват данни на S&P Global Market Intelligence.

Реакцията за засилени разпродажби при толкова мек доклад е явен знак за чувствителността на пазарите и особено към технологичните акции в момента. Очевидното предположение, че има опасност печалбата да не оправдае прегряващите очаквания, се оказва достатъчно, за да се стартират разпродажби на високотехнологични акции.

Акциите на Samsung обаче може да не са последните, които ще пострадат. Анализаторите повишават очакванията си за приходите на азиатските технологични компании, тъй като реалните им резултати постоянно надминават по-ранните прогнози. Samsung, например, реализира по-добра от очакваната оперативна печалба през всяко едно тримесечие от 2016 насам с изключение на третото тримесечие на миналата година. Съответно прогнозите за приходите за компанията през тази и следващата година се удвояват за последните 18 месеца, показват данни на S&P Global Market Intelligence.

Подобен оптимизъм изобилства и по отношение на други технологични акции, като тези на китайските Tencent и Alibaba, които заедно със Samsung са трите най-големи компонента на индекса MSCI Emerging Markets. Според FactSet повече от 90% от анализаторите дават на тези две компании рейтинг за покупка без нито една препоръка за разпродажби. Акциите на Alibaba и Tencent - с обща пазарна стойност от около $1 трлн., увеличават стойността си повече от два пъти през тази година, което продължават да кара анализаторите да повишават прогнозите си. Сега анализаторите очакват приходите им да се удвоят до 2020.

Лесните пари, преследващи по-добра възвръщаемост, доведоха до по-високите оценки на тези азиатски технологични компании. Потъването на Samsung от понеделник е само репетиция на това, което може да се случи, когато се преобърне непреодолимият прилив на оптимизъм.

Последни новини
Още от Новини