Сметката за Brexit - тайна, за да избегне политически скандал

Мей се съгласила Лондон да плати над 60 млрд. евро

Тереза Мей по време на предизборната кампания. Норуич, Великобритания. 07.06.2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Тереза Мей по време на предизборната кампания. Норуич, Великобритания. 07.06.2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сметката за развода на Лондон с ЕС ще остане в тайна, пише Sunday Times. 

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила с Брюксел, че Лондон трябва да плати над 60 милиарда евро при Brexit, но крайната сметка ще трябва да остане в тайна, дори ако окончателното споразумение се постигне през 2019.

Мей е дала ясни гаранции на европейските лидери, че Лондон ще се съгласи да плати повече пари. Така се очаква след срещата на върха на ЕС през декември да се отвори пътя към преговорите за търговските отношения на Великобритания с ЕС.

Гаранциите означават, че тези ангажименти няма да бъдат отразени в документите от срещата на Европейския съвет, за да се избегне политически скандал. Това означава, че и окончателната цена по развода също няма да се разбере.

„Споразумението за Brexit няма да съдържа определена сума. Британците само трябва да подскажат как да стане. А не колко. Нещата опират до това как да се представят нещата, за да помогнем на Тереза Мей за нейните отношения с правителството й и с чувствителните политически въпроси“, посочва източник от Брюксел пред Sunday Times.

 

Последни новини
Още от Новини