Съдбата на АЕЦ Белене е в ръцете на Народното събрание

Управляващите готови за бързо решаване на въпроса, заяви Теменужка Петкова

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Парламентът трябва да реши бъдещето на АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНР. По думите й управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо. 

Тя коментира и доклада, който бе възложен на учени от БАН, за АЕЦ "Белене". Петкова припомни, че целта е била да се изясни има ли необходимост от нова мощност на територията на България и в региона, може ли да се върви към реализация на проекта, удачно ли е той да се реализира или не.

„БАН даде отговор по отношение на първия въпрос и той е свързан с необходимостта от нови мощности. БАН категорично каза, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности“, заяви енергийният министър.

По въпроса за воденото от ЕК дело срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгаргаз и Булгартрансгаз по подозрения за нарушение на конкуренцията на газовия пазар тя заяви, че максималният размер на глобата за тези дружества може да бъде 330 млн. евро.

„Не успяхме да стигнем до споразумение с Европейската комисия и оттук нататък вариантът е забранително решение. Това забранително решение съдържа размер на глобата, която Европейската комисия ще определи. Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро.

Много се надявам да не се стигне до този максимален размер, тъй като, както и Комисията сама отбелязва в част от кореспонденцията, това нарушение е започнало от 2007 година и е продължило до 2014 година. Но от 2015 година в резултат на предприети мерки от трите дружества тези потенциални нарушения, които Комисията смята, че са извършени, са преустановени“, заяви министърът.

Според нея има вариант при сътрудничество и признаване на нарушението глобата да бъде редуцирана приблизително с до 30%.

„Просто смятам, че вариантите, които обсъждахме с Европейската комисия, не бяха в интерес на българската страна. Поради тази причина не успяхме да постигнем такова споразумение“, каза тя. Петкова подчерта, че решението на парламента за непризнаване на вина по делото трябва да бъде спазено.

Последни новини
Още от Новини