Полезно е да се пият по 4 кафета на ден?

Британски учени твърдят, че над 3-4 чаши кафе на ден не вредят, но полезните ефекти намаляват

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Пиенето на три до четири чаши кафе на ден може да донесе повече ползи, отколкото вреди за здравето, твърдят британски учени, цитирани от Guardian.

При хората, които пият до 4 чаши кафе на ден, имало намален риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания. Това показва новото проучване на учени от Великобритания.  

Изследователите, които са анализирали данни от над 200 предишни изследвания, също така са установили, че консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от развитие на диабет, болести на черния дроб, деменция и някои видове рак.

Максимална полза за здравето може да бъде извлечена, ако се приемат между три и четири чаши кафе на ден. Изключение правят само бременните жени или тези, които имат завишен риск от счупвания на кости.

„Пиенето на кафе изглежда безопасно в рамките на традиционните модели на консумация“, заключават изследователите от екипа на експерта Робин Пул от Университета в Саутхемптън.

Според авторите на проучването докато пиенето на до три чаши кафе на ден намалява риска от преждевременна смърт като цяло, в сравнение с неконсумиращите, превишаването на това количество не носи вреди на организма, но при него полезните ефекти намаляват.

Кафето се свързва с намален риск от няколко вида рак, включително на простатата, на ендометриума, на кожата, на черния дроб, както и диабет тип 2, камъни в жлъчката и подагра. Най-положителен е ефектът при състояния на черния дроб като цироза.

Въпреки своите заключения, екипът на Пул предупреждава, че заради естеството на тяхното проучване – което включва предимно данни от наблюдения, не могат да бъдат направени категорични заключения. Те обаче посочват, че техните открития потвърждават вече известни изводи за приема на кафе.

Последни новини
Още от Новини