Ирландия призова Великобритания към промяна на Brexit курса

Обединеното кралство да остане в общия пазар и митническия съюз иска ирландският еврокомисар Фил Хоган

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Ирландският еврокомисар за селското стопанство Фил Хоган призова Великобритания да остане в общия пазар и митническия съюз, за да реши проблема със северноирланската граница след Brexit, пише британският в. Observer, цитиран от БНР. Хоган посочи, че Дъблин не се шегува със заплахата си да наложи вето върху започването на търговски преговори. 

Британският премиер Тереза Мей е подложена на нов натиск за плановете й да реши проблема със северноирландската граница след Brexit, след като ирландският еврокомисар Фил Хоган я призова да промени курса.

Фил Хоган, който отговаря за селското стопанство в ЕС заяви, че проблемът с границата може да бъде решен като страната остане в митническия съюз и общия пазар или позволи това на Северна Ирландия.

Коментарите на Фил Хоган идват след като северноирландските юнионисти, партньори в правителството на Тереза Мей, предупредиха, че няма да толерират каквито и да било опити за бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Ирландският еврокомисар пише днес в Observer, че е „елементарен факт, че ако Великобритания или Северна Ирландия остане в митническия съюз, а още по-добре и в общия пазар, няма да има проблем с границата“.

Тереза Мей получи срок до 4 декември да излезе с нови предложения по границата, сметката по развода и правата на гражданите, за да могат европейските лидери да одобрят преминаването към втората фаза на преговори, включващи бъдещите търговски отношения.

Последни новини
Още от Новини