Eurostat: Скок на учениците в професионалните гимназии в ЕС

47% от учениците в Европейския съюз избрали професионални паралелки, сочат данни на Eurostat

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Расте броят на учениците в професионални гимназии, сочат данните на Eurostat. 

От всички 22 млн. ученици в Европейския съюз, в гимназиите, 10 млн. (47%) са записани в професионални паралели. Само за сравнение, през 2013 техният брой е бил 21 388 800. В България, децата, избрали професионални гимназии, са 277 734.

В 13 държави членки на ЕС повече от половината гимназисти участ в професионални гимназии, показват данните на европейската статистическа служба „Евростат”.

Най-голям интерес към тези професионални програми имат момчетата – 56%, като тенденцията е устойчива за почти всички европейски държави.

През 2015, най-много ученици, избрали професионални гимназии са регистрирани в Чехия (73%), следва Финландия (71%), Хърватия и Австрия (70%), Словакия и Холандия (69%) и Словения (68%).

На дъното на таблицата с най-малък брой обучаващи се в професионални паралелки са Малта (13%), Кипър (16%), Унгария (23%), Литва (27%) и Гърция (32% - по данни от 2014).

Най-много момчета са проявявали интерес към професионални паралелки в почти всички държави на ЕС, освен в Ирландия, където 67% от професионално обучаващите се са били момичетата. В Белгия процентът на девойките също е висок - 52%, както и в Швеция, Великобритания и Финландия ( с по 51% момичета).

Най-много момчета като процент от всички ученици са привлекли професионалните гимназии в Кипър, Гърция, Естония и Литва.

Последни новини
Още от Новини